DIY

Πώς να Επιλέξετε το Σπίτι των Ονείρων Σας

Όλοι ονειρευόμαστε ένα υπέροχο σπίτι, όπου μέσα θα στεγάσουμε τις πιο όμορφες οικογενειακές μας στιγμές. Ο καθένας έχει διαφορετικά κριτήρια φυσικά, αναφορικά με τον προσδιορισμό του ονειρικού σπιτιού. Άλλος έχει οραματιστεί μοντέρνο design και πολυτελείς προσθήκες, οι οποίες αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις συνθήκες ζωής στην σύγχρονη κοινωνία. Κάποιος άλλος πάλι ονειρεύεται ένα σπίτι χτισμένο με την κλασική αρχιτεκτονική, με γήινους τόνους στη διακόσμηση και με το ξύλο και το μάρμαρο να κυριαρχούν.

Δεν υπάρχει ένα σπίτι που να καλύπτει τια ανάγκες και κυρίως τις επιθυμίες όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων τριγύρω μας. Μιας και η ομορφιά ή η καλαισθησία είναι αντικειμενικοί όροι, το οπτικό αποτέλεσμα στο σπίτι των ονείρων μας είναι φυσικό να διαφέρει. Ωστόσο, αυτό που παραμένει ίδιο και αναλλοίωτο στο χρόνο είναι χωρίς αμφιβολία η αίσθηση που απολαμβάνουμε από το σπίτι μας. Ο καθένας μας επιθυμεί να νιώσει μια αίσθηση απόλυτης χαλάρωσης και αναζωογόνησης, ζεστασιά και θαλπωρή μέσα από το σπίτι των ονείρων του.

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο για τον καθένα να επιλέξει το σπίτι όπου θα στεγάσει τα όνειρά του με σύνεση και με προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια. Ανάλογα με τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του, το σπίτι θα πρέπει να αντανακλά το προσωπικό του γούστο αλλά και να καλύπτει τις ανάγκες του. Μια πολυμελής οικογένεια έχει πολύ διαφορετικές ανάγκες από έναν εργένη και αυτό αποτυπώνεται μέσα από την επιλογή της κατάλληλης κατασκευής σπιτιού.

Αν έχετε μικρά παιδιά, είναι πολύ σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας πως τα ακριβά υλικά κατασκευής ενός σπιτιού δεν αποφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν το σπίτι με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τους ενήλικες. Πολύ συχνά επομένως τα παιδιά καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους, αδιαφορώντας για το πόσο κομψή είναι μια κατασκευή και πόσο ακριβά κόστισε στους γονείς. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε ασφαλείς κατασκευές που δε διακινδυνεύουν την σωματική ακεραιότητα των μικρών σας, φροντίζοντας παράλληλα να χρησιμοποιήσετε οικονομικές αλλά και ανθεκτικές πρώτες ύλες.

Το φυσικό περιβάλλον επίσης επηρεάζει την κατασκευή του σπιτιού. Η υγρασία ή αντιθέτως η ξηρασία, το πολύ κρύο ή η έλλειψη φυσικής σκιάς θα πρέπει να σας καθοδηγήσουν στην κατασκευή του σπιτιού των ονείρων σας. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων μελέτη του χώρου, με στόχο να προσδιοριστούν οι κύριοι άξονες στους οποίους θα οικοδομηθεί η οικία σας. Αν χρειάζεστε επιπλέον μόνωση για το κρύο, τότε εκεί θα πρέπει να επικεντρωθείτε. Ένα μέρος με άφθονη ηλιοφάνεια ωφελείται τα μέγιστα από ένα σπίτι με μεγάλες τζαμαρίες και φωτοβολταϊκά (για διαφορετικούς λόγους το καθένα).

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε πως το μέγεθος δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μετρά στην κατασκευή ενός σπιτιού. Αντιθέτως, εάν δεν είναι λειτουργική η κατασκευή του σπιτιού, πολύ πιθανόν το σπίτι να φαίνεται μικρότερο σε σχέση με το πραγματικό του μέγεθος. Συνεπώς, η λειτουργικότητα των χώρων είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) σημαντική από το μέγεθος των χώρων αυτών.

Φυσικά, ο καθένας έχει τα δικά του όνειρα και το σπίτι του θα πρέπει να αντικατοπτρίζει όλα όσα ο ίδιος έχει φανταστεί. Πάντοτε όμως με βάση τη λογική και την κάλυψη όλων των αναγκών που ανακύπτουν…!